Photo: Bonnie Fortune

Aikojen merkit

Case Pyhäjoki vieraili Hanhikivellä, ydinvoimalan mahdollisella rakennuspaikalla Pyhäjoella. Hanhikivi on nimetty rannan tuntumassa sijaitsevan suuren siirtolohkareen mukaan. Kävelimme läpi metsän, kiven ohi ja rannalle oppainamme Hanna Halmeenpää ja Helena Maijala Pro Hanhikivestä cheap doxycycline hyclatedoxycycline cost increase 2013 , paikallisesta järjestöstä, joka pyrkii estämään ydinvoimalan rakentamisen Pyhäjoelle.

Pro Hanhikivi-Case Pyhäjoki-Photo: Bonnie Fortune

Helena asuu metsän reunalla. Hänen talonsa on osa talorivistöä, jonka lävitse menemme päästäksemme metsään. Täältä alkavat myös kyltit. Punaisen, pitkän vajan seinässä on Suomen Greenpeacen sarkastinen banneri: Lisää ydinjätettä lapsille. Rakennuksissa ja Hanhikiven niemelle johtavan tien varrella kyltit ja julisteet ovat kaiken värisiä ja muotoisia, mutta ne välittävät samaa viestiä: Ei ydinvoimalalle!

Pro Hanhikivi-Case Pyhäjoki-Photo: Liisa Louhela

Saavumme pian metsään johtavan polun alkuun. Polku on paljon kuljettu. Sitä käyttävät paikalliset mökinomistajat, mutta myös marjojen ja sienien kerääjät. Lisäksi sillä kulkevat bisnessihmiset, tutkijat ja muut, jotka ovat kiinnostuneita ydinvoiman mahdollisuuksita Hanhikivenniemellä. Kaikki kyltit on osoitettu tälle jälkimmäiselle ryhmälle. Niissä sanotaan:

Meille on valehdeltu. Entä sinulle? (englanniksi)

Fennovoima ja Rosatom, älkää tulko Pyhäjoelle! Pysykää poissa! (venäjäksi)

Hanhikivenniemi on suojeltu alue.  [ja tietoa Pro Hanhikiven työstä] (suomeksi)

Polun varrella, pilkistäen puiden välistä kulkiessamme syvemmälle metsään, lopulta suuren Hanhikiven vieressä keltainen kyltti: Ei ydinvoimaa!

diflucan prescription costbuy fluconazole 200 mg No Nuclear Power-Pro Hanhikivi-Case Pyhäjoki Photo: Bonnie Fortune

Yksinkertainen. Selkeä. Suora. Kyltit vahtivat niemeä öin ja päivin. Ne kohtaavat Fennovoiman ja Rosatomin kun Pro Hanhikiven jäsenet eivät voi olla paikalla.

Kunnan viranomaiset yrittävät joskus poistaa kylttejä ennen kuin ydinvoiman edustajia saapuu vierailulle niemelle, mutta Pro Hanhikiven jäsenet laittavat ne heti takaisin.

Kyltit ovat muuttuneet niiden kuuden vuoden aikana kun Pro Hanhikivi on ollut olemassa. Kylttejä on ollut japaniksi ja saksaksi. Pro Hanhikiven paikalliset aktivistit saivat painostettua E.ONia, saksalaista energiayhtiötä luopumaan 34%:in omistusosuudestaan Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa lokakuussa 2012. Tämän jälkeen aktivistit matkustivat Japaniin painostamaan Toshibaa, mahdollista reaktoritoimittajaa, perääntymään hankkeesta. Toshiban suhde Fennovoimaan on tällä hetkellä varsin mutkikas.

Pro Hanhikivi-Case Pyhäjoki-Photo: Liisa Louhela
Kävellessämme Hanna huomaa jonkun jättäneen kyltin polun varteen. Käsinkirjoitetussa kyltissä lukee hatarin, kyrillisin kirjaimin venäjäksi: Tervetuloa Rosatom cheapest prednisone Prednisone natural alternative . Hanna sanoo: ”Tämä on ensimmäinen kerta kun olen nähnyt täällä kyltin, joka kannattaa ydinvoimaa.”

Joku haluaa osallistua käsintehtyjen kylttien dialogiin! Tämä osoittaa kuinka tärkeä kylttikeskustelu on ydinvoiman vastustuksen kannalta Hanhikivenniemellä. Hanna ottaa kyltin mukaan matkamuistoksi.

Helena katsoo ja sanoo: ”Olemme tehneet paljon, mutta emme ole vielä lopettaneet. Meillä on vielä paljon tehtävää pitääksemme ydinvoimalan poissa Pyhäjoelta.”

Kuvat ylhäältä alaspäin järjestyksessä:: Bonnie Fortune; Liisa Louhela; Fortune; Louhela

This entry was posted in Info.