Paikka

Ydinvoimalan rakennuspaikka on Hanhikiven niemellä. 65% alueesta on luonnonsuojelualuetta monipuolisine kasvistoineen ja eläinlajeineen. Niemi on maannousema-aluetta eli maa nousee edelleen merestä viimeisimmän Jääkauden vuoksi. Hanhikivellä ei ole teollisuutta tai energiantuotantoa ennestään vaan ydinvoimalan tarvitsema infrastruktuuri rakennetaan kokonaan alusta (ns. greenfield alue). Siitäkin huolimatta, että ydinvoimalan rakentaminen kestää vuosia, elämme viimeisiä aikoja kun Hanhikiven niemeen voi tutustua sen nykyisessä tilassaan. Lisätietoa osoitteessa hanhikivi.net

Ydinvoimalan odotetaan tuovan hyvinvointia paikalliselle yhteisölle uusien työpaikkojen ja bisneksen muodossa. Tämä vuoksi useimmat paikalliset kannatavat ydinvoimahanketta. Silti joitain ydinvoiman riskit pelottavat. Ydinvoimalan rakentamisesta vastuussa oleva yritys Fennovoima Oy on ilmoittanut myös mahdollisuudesta varastoida ydinjätettä voimalan alueelle, sillä Suomen pitkäaikaiseen ydinjätteen säilytykseen rakennettava Olkiluodon Onkalo ei välttämättä pysty varastoimaan koko maan ydinjätettä.

Syksyllä 2012 saksalainen energiayhtiö E-on jätti Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen. Se oli projektin suurin sijoittaja, jolla ajateltiin olevan paras ydinvoimalan rakentamiseen tarvittava tietotaito. Fennovoima etsii nyt uusia sijoittajia muista kansainvälisistä kumppaneista korvatakseen E-onin. Huomio on keskittynyt erityisesti reaktorin toimittajaan, joka valitaan piakkoin.

Pyhäjoen lähin kaupunki on Raahe. Pyhäjoki ja muut lähialueen kunnat ovat olleet paljolti riippuvaisia Raahessa sijaitsevasta Rautaruukin terästehtaasta alueen suurimpana työnantajana. Rautaruukki perustettiin vuonna 1960 ja se oli piristysruiske synkkään taloudelliseen tilanteeseen sen jälkeen kun paikalliset laivayhtiöt olivat hävinneet. Ydinvoimala nähdään nyt hieman samankaltaisena talouden veturina kuin Rautaruukki aikoinaan, sillä terästehdas on viime aikoina irtisanonut työntekijöitään. Ydinvoimalan tuottaa toki energiaa myös tehtaalle.
Lisätietoja:
pyhajoki.fi
raahe.fi